Драматичен театър - ТМПЦ ВарнаДраматичен театър - ТМПЦ Варна

На 18 февруари от 19.00 ч. оперната зала ще се изпълни с жизнеутвърждаващата музика и красивата взия на може би най-известната извън страната българска опера „Луд гидия”. Някога Парашкев Хаджиев специално изчаква младия и обещаващ режисьор Кузман Попове да се завърне от специализация по оперна режисура в Германия, за да му поръча да постави за пръв път у нас творбата. 40 години по-късно незаменимият главен режисьор на Варненската опера създава сценографията и поставя за трети път „Луд гидия”, за да отбележи своя 70-годишен юбилей. С декемврийската премиера на „Луд гидия”, посветена на 100-годишнината от рождението на Парашкев Хаджиев, чествахме и 40-годишната творческа отдаденост на Кузман Попов на оперното изкуство в нашия град. По този повод Министерството на културата присъди на Кузман Попов Плакет и Грамота за дългогодишен принос в развитието на българското сценично изкуство и култура. 

„Пръст на съдбата е, че имам привилегията да се занимавам с „Луд гидия” -  едно от най-хубавите заглавия в българската оперна литература. Посланието е за дарбата, за смисъла на изкуството, за човека на изкуството, който със своето майсторство може да победи злото и да преобрази живота. Може да накара старото да стане младо и младото – лудо, може да накара красотата и любовта да победят”, споделя режисьорът. И още: „В декоративното оформление на спектакъла съм вложил знаци, които са важен интерпретационен ключ за посланията на творбата – слънцето, като символ на светлината и на творческата дарба; църквата, като символ на вярата и духовните устои; житата, като символ на хляба; чинара, като символ на житейския стоицизъм на българина.”

Не пропускайте впрочем да видите и актуалната изложба с рисунки на Кузман Попов „Любовна магия”, подредена в галерия „Арт Маркони”, ул. „Охрид” 22. Експозицията допълва представата за режисьора и среща зрителя с една непозната страна от неговата личност. 

Спектакълът на „Луд гидия” на 18 февруари ще дирижира маестро Борислав Иванов. Главните образи ще пресъздадат Ирина Жекова (Зорница) и Пеньо Пирозов (Илия), в останалите роли ще видим: Людмил Петров, Елеонора Христова, Свилен Николов, Благовеста Статева, Стефан Владимиров, Пламен Димитров, Пламен Долапчиев, Владислав Владимиров, Петър Генов, Христо Ганевски.

0.0 / (0)