ДИСТАНЦИЯДИСТАНЦИЯ

ДИСТАНЦИЯ

Брюксел, Белгия
"Световен театър в София" в рамките на МФ "Варненско лято"
Идея/хореография: Луис Марафа
Автори/изпълнители:  Луис Марафа, Антонио Кабрита
Координация: Петра ван Гомпел
Музика/осветление:  Луис Марафа
Допълнителна музика: Том Йорк

с подкрепата на GC De Markten / GC Nekkersdal / StairCase.studio BXL / O Espaço Do Tempo

„Хората са склонни да установяват дистанция между себе си и останалите души и неща. Това невидимо пространство определя „територията” на всеки човек и е от основните измерения на съвременното общество”, твърди културният изследовател Едуард Т. Хол. „Дистанция” на Луис Марафа и Антонио Кабрита е завладяващ съвременен танц за „територията“ на всеки, която отдалечава хората един от друг.  Колко е общоприетата дистанция и как точно може да се измери отдалечеността между двама души? Тя може да бъде милиметри, метри или пък цяла вечност. Дистанцията между хората се проявява както физически, така и емоционално. В този случай това са двама мъже. Преминаването на границите предизвиква реакции, разбирателства  и емоции. Парадоксални отношения, при които езикът на тялото постоянно се променя.

Роден в Германия, Луис Марафа израства в Евора, Португалия. Той завършва Танцовото училище в Лисабон. Премества се в Брюксел, където през 2012 г. съосновава танцовата компания „MARRAFA vzw”, както и танцовото студио „StairCase.studio”. Изявява се като хореограф, танцьор и филмов режисьор, вдъхновявайки се от заобикалящата го среда, непосредствените преживявания и различията между културите. Негови работи са отличавани на редица форуми за видео и танц, като „Дистанция” получава номинация за наградата за автори SPA Португалия в категорията за най-добра хореография през 2014 г.

Спектакълът е част от платформа “Aerowaves”,  подкрепена от програма „Творческа Европа” и оперирана за България от Derida Dance Center.

Представянето на спектакъла в България се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

0.0 / (0)