ДЯКОН ЛЕВСКИ част IДЯКОН ЛЕВСКИ част I

Жанр: Драма, Исторически
Година: 2015
Държава: България
Продължителност: 120 мин.

ДЯКОН ЛЕВСКИ част I

Режисьор: Максим Генчев
Участват: Петьо Цеков, Максим Генчев, Веселин Плачков

Сюжет:
Със своя филм „Дякон Левски”режисьорът Максим Генчев  ни повежда през живота на Апостола на българската свобода – от детските му години, до извисяването му на бесилото – българската Голгота. Погледът на Генчев е на съвременник, но изразните му средства редуват магически историцизъм с почти документална стилистика.

Основните сюжетни линии в „Дякон Левски“ са пет. Акцентите са отношението на Апостола към религията , към борбата за свобода, към майката, към любимата и към самия себе си. Най-мащабната сцена в продукцията включва участието на 500 статисти.

Филмът е заснет на 40 локации в България – Видин и Бабини Видини кули, Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири, с художествен екип от 250 човека

Образът на Васил Левски оживява в нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа – жив и емоционален, едновременно човек и светец.

И днес, паметта на легендата Васил, дякон Игнатий, разтърсва нацията на зловещата дата 6 февруари 1873 г. - стар стил, което отговаря на датата 18 февруари по нов стил.

Премиерата ще се състои на 16 февруари 2015 г (понеделник) от 19 ч. в Зала 1 на Националния дворец на културата.

0.0 / (0)