ОСТАТЪЧНИ ОБРАЗИОСТАТЪЧНИ ОБРАЗИ

Жанр: Биографичен
Година: 2016
Държава: Полша
Продължителност: 99 мин.
Виж в IMDB

ИЗПОВЕДИТЕ

Powidoki 

Режисьор: Анджей Вайда

Участват: Богуслав Линда, Бронислава Замаховска, Жофия Вихлач, Александра Юста, Томаш Влошок

Сюжет: 
Остатъчни образи на Анджей Вайда е последният шедьовър в една кариера, отдавна белязана от много забележителни филми. Работата на 90-годишния режисьор (починал на 9 октомври) не е изгубила нищо от своята яростна сила, доказана пред годините. Но този филм има допълнително въздействие в светлината на днешната ситуация в Полша, въпреки че действието се развива в мрачните години на съветския комунизъм. Остатъчни образи разказва за живота на авангардния художник Владислав Стржемински – с енергия, страст и овладяна ярост е показана съдбата на човек, отказал да следва официалната идеология дори и когато това застрашава съществуването му.
Стржемински е бил властен и харизматичен художник и учител. Вайда започва филма си в следвоенен Лодз, където той преподава във Висшето училище по пластични изкуства. Идеите му, изложени в негова революционна книга за изкуството, се сблъскват с диктуванато от сталинското скудоумие кое е добро за масите: социалистическия реализъм и повърхностния позитивизъм.
Остатъчни образи е забележителен филм – яростен, ангажиран и дълбоко свързан с болезнените решения, които героят му е принуден да взема, за да съхрани себе си.

0.0 / (0)